Viktigt att som vakt kunna föra en normal dialog

130831_selena_gomez_konsert

I lördags var vi iväg och jobbade vid Fryshuset. Disneystjärnan Selena Gomez skulle ha konsert. Ett jobb, precis som vilket som helst. Allt löpte på bra. Stämningen var god. Många fans var på plats, men inte överdrivet många. Efter många timmars väntan började det närma sig. Vakterna från Snow Security Sweden, i röda tröjor började bli stressade. Tydligt att de inte hade riktigt den kontrollen de önskade. Två tjejer lyckades upprepade gånger smita förbi vakterna utan att de märkte något och de kom ända fram till turnébussarna. De blev avvisade, men kunde lika lätt smita in igen.

Det som hände sedan fick såväl fotografer som vuxna runt omkring att ta sig för pannan. Vakterna krävde att alla personer med ”professionella” kameror omgående skulle lämna området. Annars skulle inte Selena Gomez visa sig. En vakt från Snow Security kom fram till en fotograf och frågade hur denne trodde fansen skulle reagera om de fick reda på att han var orsaken till att Gomez inte skulle visa sig. En annan vakt förföljde både mig och min kollega, likt en skugga. Väldigt obehagligt. När vi sedan gick tillbaka mot folkmassan använde vakterna näst intill fysiskt våld för att mota bort oss.

Det var aldrig fråga om någon dialog. Vi skulle bort och det var omgående. Det fanns såväl ordningsvakter som vakter från Snow Security på plats. Ordningsvakterna skötte sig exemplariskt, medan vakterna från Snow Security var både otrevliga, hotfulla och respektlösa. Vi skulle vilja kalla det oprofessionella. Vi har förståelse för att det må hända inte var vakternas beslut att fotograferna skulle bort, men de skötte sig inte bra ändå. Som vakt vid ett evenemang anser vi det viktigt att man kan föra en fullt normal dialog med såväl besökare som yrkesutövare. Istället för att skrika och gorma på fans och fotografer kan man föra en vänlig, men bestämd dialog. Under alla våra år som fotografer har vi aldrig varit med om något liknande och vi hoppas att vi aldrig kommer vara med om något liknande igen.

Självklart ska vi som fotografer visa respekt mot vakter och regler, men när de tar till dessa metoder tappar man både respekt och förtroende. Av ”säkerhetsskäl” fick inte fotografer med ”professionella” kameror vistas på den sida av gatan Gomez skulle vara på. Selena Gomez må vara känd, men hon är ju knappast en extremt känd artist, vilket vi anser bevisat av den magra skara fans som samlats vid ”avspärrningen”.  Av de kanske hundra fans på plats utgjorde, låt oss säga, Lisa 12 år, den största ”säkerhetsrisken” med sitt gälla glädjetjut.

David Spak, frilansfotograf
Marco Blomberg, frilansfotograf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s