SEKO varslar om strejk på post- och flygområdet

Arkivfoto: SpaksMedia

Arkivfoto: SpaksMedia

STOCKHOLM. Fackförbundet SEKO har varslat om strejk på post- och flygområdet. I Stockholm berörs 700 postanställda, främst vid Posten och Citymail. SEKO kräver att medlemmarna ska gå en löneökning som baseras på krontal. Något som arbetsgivarorganisationen Almega, inte vill gå med på.

– Detta är en konflikt som handlar om ökad rättvisa på arbetsmarknaden. På detta avtalsområde, med många lågavlönade medlemmar, ger ett löneökningsutrymme i kronor bättre utfall än ett rent procent-utrymme. Tyvärr vill Almega ge mindre till lågavlönade än vad grupper med högre löner fått i årets avtalsrörelse. Det är oacceptabelt, säger SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén i ett nyhetsbrev.

Arbetsgivarorganisationen Almega anser att SEKOs krav är oproportionerligt och en eventuell strejk kommer att orsaka stora problem för en tredje part.
– Sekos krav skulle innebära avsevärda extra kostnader för Almegas medlemsföretag jämfört med om vi skulle följa märket. Det är pengar som helt enkelt inte finns i redan hårt konkurrensutsatta branscher, säger Lars Friberg som förhandlar avtalet för Almega Tjänsteförbunden, i ett nyhetsbrev på Almegas hemsida.

Enligt Almega kräver SEKO löneökningar på en bra bit över sju procent över 36 månader, vilket är mer än de 6,8 procent som varit normen för de avtal som hittills slutits under årets avtalsrörelse.

Strejkvarslet omfattar cirka 2 200 av fackets medlemmar på PostNord, Bring CityMail, Aviator Airport Sevices och Menzies Aviation. Varslet träder ikraft den 18 september kl 12.00. I Stockholm kommer cirka 700 personer beröras, rapporterar tidningen Mitt i. Om strejken träder i kraft innebär det total arbetsnedläggelse.

Nu kommer parterna att förhandla om ett nytt kollektivavtal under ledning av medlare från Medlingsinstitutet.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s