Strejken inom post- och flygverksamheten avblåst

Arkivfoto: SpaksMedia

Arkivfoto: SpaksMedia

STOCKHOLM. Fackförbundet SEKO och arbetsgivarorganisationen Almega har kommit överens och ett nytt avtal har tecknats. Detta innebär att den varslade strejken inom post- och flygverksamheten är avblåst.

Både SEKO och Almega har svarat ja på medlarnas bud i konflikten inom post- och flygverksamheten. Det i sin tur innebär att den varslade strejken, som skulle utbrutit idag klockan 12, är avblåst.

För cirka 16.000 av SEKOSs medlemmar inom post- och flygverksamheten finns det nu ett kollektivavtal. Fackförbundet ser det som en viktig framgång där den avgörande konfliktfrågan om att löneökningarna ska baseras på krontal är löst.
– Vårt krav på löneökningar i krontal har vi nu fått genomslag för. Vår motparts uppfattning var tidigare att detta var en principiell fråga som de vägrade diskutera. Nu har vi brutit denna princip och har tecknat ett avtal där löneökningsutrymmet baseras på krontal i de breda grupperna på avtalsområdet, säger SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén, i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet följer den så kallade industrinormen, vilket innebär att det ger en lönekostnadsutveckling motsvarande 6,8% för företaget. Till skillnad från andra tecknade avtal på arbetsmarknaden är det här avtalet inte uppsägningsbart det sista året.

Arbetsgivarorganisationen Almega är nöjda med det nya avtalet och den avblåsta strejken, som skulle inneburit problem för invånarna och stora kostnader för drabbade företag.

– Vi är glada att vi fått ett långt avtal i nivå med märket, utan individgarantier, och att vi tack vare medling lyckats undvika Sekos strejk som hade inneburit både stora kostnader för de drabbade företagen och problem för väldigt många människor, säger Lars Friberg, som förhandlat avtalet för Almega Tjänsteförbunden, i ett pressmeddelande.

Byline_David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s