Vart har hjärtstartaren i Jakobsberg tagit vägen?

Det tomma skåpet på Jakobsbergs station.

Det tomma skåpet på Jakobsbergs station.

En defibrillator, också kallad hjärtstartare, kan rädda liv. På Jakobsbergs station finns tydliga skyltar att det finns en hjärtstartare, men den stora frågan är då, var är denna defibrillator? Skåpet är nämligen tomt och har varit det i snart tre veckor.
 – Den kan vara på service. Vi ska undersöka saken, säger man på SLs felanmälningsjour. 

Varje år drabbas cirka 10 000 individer av hjärtstopp utanför ett sjukhus, skriver Läkartidningen. Bara drygt 300 av dessa överlever. En viktig aspekt för att överleva är att hjärt- och lungräddning (HLR) påbörjas kort efter hjärtstoppet. Något som också kan rädda liv är en defibrillator också kallad hjärtstartare. En maskin som ger ifrån sig elektriska stötar. På Jakobsbergs station finns det tydliga skyltar i stationshusets södra ände, att här finns en hjärtstartare. Problemet är dock att det inte finns någon hjärtstartare. Det gröna, halvt genomskinliga skåpet gapar tomt. I skåpet finns det en skylt som anger att utrustningen installerades i september 2013. Också att den senaste kontrollen utfördes i september 2013.

Frågan kvarstår dock. Var är defibrillatorn? Plomberingen på skåpet sitter kvar, men defibrillatorn lyser med sin frånvaro och har gjort det i snart tre veckor. Jag ringer upp SL och deras felanmälningsjour, då det i skåpet står angivet att det är dit man ska ringa vid felanmälan av den aktuella utrustningen.

Det är skyltat att det ska finnas en defibrillator, men skåpet är tomt. Vad vet ni om det?
– Ja du, det där är en rätt ny grej, den kan vara på service.

Men den har ju varit borta i flera veckor. Det blir ju lite motsägelsefullt när det är tydligt skyltat att det ska finnas en defibrillator där och så finns det ingen?
–Okej.  Ja, jag ska undersöka saken.

Att en sådan här livsviktig apparat saknas, fast det är uppskyltat att det ska finnas, är allvarligt. Finns det ingen hjärtstartare där, ska det inte heller finnas skyltar om det. Den kanske är på service, men efter tre veckor kan jag tycka att man åtminstone skulle kunna täcka över skyltarna tillfälligt. Du sätter väl inte upp en skylt om att det är en nödutgång om du sedan låser dörren? Det är inte en fråga om, utan det är frågan om när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp på Jakobsbergs station. Kommer det finnas en hjärtstartare där då?

David Spak
Frilansfotograf

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s