Tunnelbanans blå linje byggs ut till Barkarby och Nacka

Arkivfoto: SpaksMedia

Arkivfoto: SpaksMedia

STOCKHOLM. Nu har beskedet kommit. En jättesatsning kommer att göras på infrastrukturen i Stockholm. Tunnelbanans blåa linje byggs ut till Barkarby och Nacka samt en ny tunnelbanelinje till Arenastaden. Dessutom kommer det byggas 78 000 nya bostäder.

I dag presenterar Alliansens fyra partiledare den nya satsningen på DN Debatt, som Stockholms läns landsting, Stockholmstad, Nacka, Solna och Järfälla tillsammans med staten har enats om. I satsningen kommer tunnelbanans blåa linje att byggas ut i fyra olika etapper:

1 Blå linjen förlängs från Kungsträdgården till Gullmarsplan. En ny station byggs vid Sofia för att knyta ihop tunnelbanans gröna linje.
2 Blå linjen förlängs från Kungsträdgården till Nacka Forum. Nya stationer på denna sträcka blir Hammarby Sjöstad, Sickla, Saltsjö-Järla och Nacka Forum.
3 Från Odenplan byggs en ny tunnelbana till Arena-staden via Hagastaden.
4 Blå linjen förlängs från Akalla till Barkarby station med en ny station i Barkarbystaden.

Den totala kostnaden för utbyggnaden av tunnelbanenätet och investeringar i fordon och depåer, blir 25,7 miljarder kronor, skriver Alliansens partiledare på DN Debatt. Dessutom planeras 78 000 nya bostäder, något som nästan motsvarar ett helt nytt Uppsala.

För att finansiera den nya satsningen kommer trängselskatt att införas på Essingeleden redan 2016 och den befintliga trängselskatten kommer att höjas. På DN Debatt skriver man att finansieringen förutsätter att maxbeloppet på Essingeledens trängselskatt blir 30 kronor och  för innerstaden 35 kronor. Man har också beslutat att inte införa trängselskatt längs det så kallade Saltsjö-Mälarsnittet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s