Resenärer får själva välja vad fuskåkarnas kontrollavgifter ska bidra till

Arkivfoto: SpaksMedia

Arkivfoto: SpaksMedia

Varje år försvinner ungefär fem procent av SL:s intäkter till fuskåkning. Nu vill SL tydliggöra att kollektivtrafiken betalas av stockholmarna tillsammans. Därför ges nu resenärerna möjlighet att vara med och påverka vad pengarna från fuskåkningens kontrollavgifter ska bidra till. Genom att visa vad kollektivtrafiken kostar hoppas SL att fler förstår varför alla måste vara med och betala för kollektivtrafiken.

På botshop.nu kan besökaren lägga sin röst på det man vill att fuskåkarnas kontrollavgifter ska användas till i första hand. Varje röst betyder att en kontrollavgift, 1 200 kronor, kommer att användas till det projekt som rösten gått till.

SL vill i framtiden utveckla Botshop på en rad olika sätt. Om papperskorgen är trasig på din station eller om det behövs en bättre belysning vid din lokala busskur så ska du kunna lägga din röst på det.

I oktober 2013 hade kollektivtrafiken i Stockholm ca 2,8 miljoner påstigande varje vardag. Tre av fyra resenärer, det vill säga 75 procent, var nöjda med sin resa. Storstockholms kollektivtrafik står sig även bra i internationella jämförelser. Den består av 100 tunnelbanestationer, 500 busslinjer, 53 pendeltågsstationer, spårväg och lokalbana. Stockholm har ett av världens största tunnelbanesystem i förhållande till stadens folkmängd.

Så mycket kostar kollektivtrafiken:
Busskur 80 000 kr
Biljettautomat 250 000 kr
Hissdörr 15 000 kr
Stolreparation 5 000 kr
Tunnelbanevagn 90 000 000 kr
Buss 3 000 000 kr
Pendeltåg 170 000 000 kr

Källa: Storstockholms lokaltrafik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s