Skärpta regler för mobilanvändning vid bilkörning

Arkivfoto: SpaksMedia

Arkivfoto: SpaksMedia

Från den 1 december kommer reglerna för mobilanvändning och användning av annan kommunikationsutrustning i trafiken att skärpas. Utrustningen får bara användas om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Från den 1 december 2013 får personer som kör motordrivna fordon bara använda kommunikationsutrustning, till exempel mobiltelefon eller GPS, om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Ändringarna i trafikförordningen har regeringen beslutat om. All användning av kommunikationsutrustning måste ske på ett trafiksäkert sätt.

– Att ta blicken ifrån trafiken mer än en till tvåsekunder innebär ett stort risktagande och orsakar tyvärr ett antal olyckor varje år. Ingen borde alltså exempelvis sms:a vid bilkörning, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, i ett nyhetsutskick på polisens hemsida.

Nu kan alltså polisen rapportera om en förare använder till exempel sin mobiltelefon under färd och genom detta kör på ett trafikfarligt sätt. Ett trafikfarligt sätt kan vara om föraren vinglar över mittlinjen. Polisen uppger på sin hemsida att man tidigare bara kunnat rapportera gällande den mer allvarliga kategorin, vårdslöshet i trafik. Vidare uppger man att det i praktiken ofta kräver att en olycka redan inträffat.

Straffet för att bryta mot de nya bestämmelserna är böter. Bötesebeloppet fastställs efter att de första rapporterade fallen prövats i rätten, men för en fällande dom krävs det att överträdelsen går att knyta till förarens användande av kommunikationsutrustning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s