Stockholm Horse Show i full gång i Globen

Foto: Roland Thunholm/Stockholm International Horse Show

Foto: Roland Thunholm/Stockholm International Horse Show

Igår var det första dagen på Stockholm International Horse Show med både spännande tävlingar och roliga och tjusiga shower.

Stockholm International Horse Show som inleddes i Globen igår är en unik blandning av tävling och show. Man kan mycket väl njuta utav det här eventet utan att vara hästbiten. De två delarna tävling och show smälter definitivt ihop i tävlingsmomentet fyr-spann, som är den sista tävlingen innan avslutningen. Att man kör fyra hästar är enbart för att öka svårighetsgraden. Vagnen man kör är inte speciellt stor och tung. Det är en rätt liten vagn på cirka två och en halv meter. I vagnen sitter tre personer, en kusk och två som barlast för att öka stabiliteten, annars skulle vagnen kastas omkring när hästarna i full fart ska svänga och trixa. Den som är längst bak står på en bräda allra längst bak och får hela tiden hänga utanför åt olika håll för att motverka centrifugalkraften. Svårigheten består i att ta sig fram med ekipaget mellan träbockar. Avståndet mellan träbockarna är lika långt som vagnen är bred. På träbockarna ligger det en liten plastboll som väger endast 207 gram. Om man kommer åt en träbock så att bollen rullar av så får man strafftid.

Det var endast sex deltagare med i den här tävlingen/showen, fyrspann. Ett team hade tagit sig ända ifrån Australien. I övrigt så var det två team ifrån Sverige och två ifrån Tyskland och ett från Holland. Vinnaren var svensken Fredrik Persson på 126,37 sekunder. Den som kom sist var också en svensk, Tomas Eriksson. Han började väldigt bra och körde snabbt och elegant, och såg ut att vara på väg att vinna, men sedan rev han två träbockar på en gång, en med vagnen och en med hästarna. Men det är nog en prestation bara att kvalificera sig till den här tävlingen.

På Stockholm Horse Show har de alltid någon speciell underhållning som man inte kan se någon annanstans. Förra året var det en ponny utklädd till lejon. I år var det Anne Krügers hästar, hundar och ankor. Fyra fårhundar vallade runt åtta ankor istället för får, utan att skrämma livet ur dem. Hundarna drev ankorna över en liten bro och under två hästar och, slutligen, in i en bil.

Allra sist var det en tjusig julavslutning med både tomtar och eld.

Källa: Aftonkuriren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s