Tågurspårning i Huddinge orsakar kraftiga störningar i tågtrafiken

bildspecial_banner

Detta bildspel kräver JavaScript.

HUDDINGE. Ett tåg spårade ur inatt strax efter Huddinge station. Detta medför stora trafikstörningar i tågtrafiken till och från Stockholm.
 – Prognosen just nu är att det kommer ta cirka en vecka, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket. 

Det var inatt som ett godståg spårade ur strax efter Huddinge station. Just nu är två av fyra spår avstängda förbi olycksplatsen. Såväl fjärrtågstrafiken som pendeltågstrafiken påverkas av urspårningen. Vissa pendeltåg är helt inställda. Pendeltåg på linje 38 mellan Uppsala – Tumba är helt intställt på sträckan Älvsjö-Tumba.

– Prognosen just nu är cirka en vecka. Fjärrtågen till Göteborg leds om via Västerås och detta medför cirka en timmes försening, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Göte Larsson bor i en villa alldeles intill järnvägen och han berättar om det drastiska uppvaknandet han fick natten till idag.
– Jag låg och sov och vaknade vid halv ett av att det dundrade som tusan. Jag tänkte att ”nu har pannan gått”, så jag gick runt i huset och kollade, men hittade inget.

Men precis när Göte Larsson bestämt sig för att gå och lägga sig igen, såg han tåget. Med tanke på det oväsen han vaknade av förstod han att det spårat ur.
– Normalt sett brukar de ju vara 10-15 vagnar när de åker förbi här mitt i natten, men nu var det bara fem.
Göte Larsson berättar också att tågen inte brukar köra på det spåret som är närmast husen, alltså det spåret tåget som spårade ur körde på.

Orsaken till olyckan kan ha varit en trasig växel. Aftonbladet skriver att vid en kontroll, genomförd av entreprenören Infranord den 13 december, påträffades två lösa bultar i rälsen på den aktuella olycksplatsen. Det är dock fortfarande oklart vad exakt som orsakat nattens olycka.

Det är oklart när bärgningsarbetet kommer att kunna påbörjas. För att åka regionaltåg söderut kan man ta pendeltåget till närmsta regionaltågsstation söder om det urspårade tåget. Enligt Beisi Sundin kommer man att ha ett möte vid 11.30 och därefter kommer man troligen kunna komma med en bättre prognos.

För att resa med regionaltåg söder om Stockholm kan man ta pendeltåget till närmsta regionaltågsstation söder om urspårningen för att där byta till sitt regionaltåg, förutsatt att det stannar på den regionaltågsstationen. Regionaltåg stannar bland annat i Flemingsberg och Södertälje Syd.

En kommentar

  1. Pingback: SNTV: Tågurspårning i Huddinge ställer till det för tågtrafiken |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s