Kronprinsessparet deltog i minnescermoni för offren av Förintelsen

140127_minnescermoni_förintelsen

STOCKHOLM. I dag uppmärksammas den internationella minnesdagen av Förintelsens offer. På Raoul Wallenbergs torg hölls en minnesceremoni i närvaro av kronprinsessparet Victoria och Daniel. Under eftermiddagen tändes också en stor mängd ljuslyktor, som placerades på torget.

Den 27 januari högtidlighåller årligen människor över hela världen minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Sedan 1999 har det i Sverige varit en nationell minnesdag som lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.

Den nazityska ras- och utrotningspolitiken omfattade fler än den största och mest välkända offergruppen judar. Det fanns också andra offer; som romer och andra etniska och religiösa grupper, homosexuella, människor med funktionsnedsättning och andra. På flera orter har i år Förintelsens minnesdag romer under Förintelsen som tema.

På Raoul Wallenbergs torg hölls en minnesceremoni som inleddes av Forum för levande historias överintendent Eskil Franck. Därefter talade EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) samt Romani Rose, chef för Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma i Heidelberg, Tyskland. Talet var på tyska, men tolkades till svenska. Vid minnesceremonin deltog kronprinsessparet Victoria och Daniel. En stor mängd ljuslyktor tändes också och placerades på torget.

140127_minnescermoni_förintelsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s